top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Mijmeringen bij "de Matthëus"

Hoezo krijgen we de kerken niet meer vol? De Heilig Hart Kerk in Maarssen was vrijdagavond j.l. nauwelijks groot genoeg. Met reden, want het USKO, Utrechts Studenten Koor en Orkest, voerde de Mattheuspassion van Bach uit. Ik moet eerlijk bekennen dat ik die wel erg lang vind duren, zeker als er –begrijpelijk – ook nog eens een pauze van een half uur wordt ingelast. Niet dat de muziek of het verhaal me ook maar enig moment verveelt, maar de combinatie van uiterst beroerd zitcomfort en een volle blaas die om verlossing schreeuwt, kan een geduchte vijand van verheven spirituele of culturele gevoelens zijn! Maar ditmaal ga ik goed voorbereid, mijn blaas zo leeg als mogelijk en een dikke jas als zitkussen. Dankzij die voorzorgsmaatregelen kan ik me volledig overgeven aan wat veel meer is dan een concert. De combinatie van tekst en melodie maakt, dat je ‘in het verhaal wordt getrokken’. Dat gebeurt me hier en daar zelfs tegen wil en dank, want de veelvuldige herhaling van de combinatie van ‘ wonden en zonden’ sluit eerlijk gezegd niet helemaal (meer) aan bij mijn geloofsbeleving. Voor preken van dit kaliber moet je in de ‘behoudende’ kerken zijn, en ik schat in dat de meerderheid van de bezoekers en koor-en orkestleden rondom mij daar niet hun geestelijk thuis hebben. In die zin verbaast het me wel, dat zoveel mensen van alle leeftijden deze muziek – maar die is niet los van de tekst te denken - zo graag beluisteren. En in geval van het USKO, veelal prille twintigers, deze met vol enthousiasme uitvoeren en bereid zijn, daar heel veel tijd en energie in te steken. Maar ik merk het ook bij mezelf opnieuw: al m’n theologisch tegensputteren verstomt meteen bij de eerste klanken van dat prachtige openingskoor van volwassen- en kinderstemmen. Ik voel alleen maar dankbaarheid, dat er zulke mooie muziek is. En dat dankzij die muziek het oude maar nooit verouderde Grote Verhaal blijft gaan. En hoe het precies zit met zijn wonden en mijn zonden, feit is dat ook ik in dit verhaal zit! Jullie allen een goede stille week en een verstilde goede week gewenst!


136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


bottom of page