top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Schoen


Onze vakantie zit erop. Via de Route de Soleil zijn we teruggekeerd. Mijn vrouw en ik delen de lasten en rijden beurtelings zo’n 200 kilometer. Hoewel ik de neiging tot “meerijden” in mezelf permanent moet onderdrukken, heb ik ontdekt dat het ook zijn voordelen heeft om de passagiersplaats te bezetten. Ik kan een boek lezen, een uiltje knappen, een stukje tekst inkloppen op de laptop, en om me heen kijken. Er is op zo’n autosnelweg verrassend veel te zien! Sinds mijn oudste zoon die ook veel kilometers maakt, mij er attent op gemaakt heeft, let ik bijvoorbeeld op schoenen. Het is niet te geloven hoeveel, op het oog in prima staat verkerende, schoenen er op de vluchtstrook liggen. Nooit een linker en rechter bij elkaar helaas. In de auto vermaken we ons met het bedenken van verklaringen voor de aanwezigheid van al dat schoeisel. Zitten mensen vanwege de warmte met één been uit het raampje? En wordt zo’n schoen dan gewoon van hun voet geblazen? Of hebben ze tijdens een etenspauze in de hondenpoep getrapt, bespeuren ze dat pas wanneer ze weer onderweg zijn en smijten ze dan vol walging hun schoen het raam uit? Mijn vrouw denkt dat elke schoen een getuige van pech onderweg is. Men moet stoppen, trekt een deur of kofferdeksel open, en zonder dat iemand het opmerkt valt er een schoen uit. Het zou kunnen. Mijn verklaring is deze: elke schoen is de stille getuige van een verloren weddenschap. U weet wel, in de trand van “Wedden dat daar voor ons een vrouw achter het stuur zit, een man zou daar nooit vaart minderen. Let maar op, als het niet zo is eet ik mijn schoen op!” En dan passeer je zo’n auto, en dan blijkt er een man achter het stuur te zitten. Met tegenzin ruk je een schoen van je voet en begint te knagen. Helaas, peper en zout zitten helemaal onderin de koelbox die onder alle kampeerspullen in de achterbak staat. Als de bijrijder even niet oplet, open je bliksemsnel je raampje, smijt de schoen in het zijterrein en roept: op!“ Voor de statistici: op de weg van Lyon naar Culemborg heb ik gemiddeld om de tachtig kilometer een schoen geteld.


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page