top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Shakira, Lionel, Miriam en Paul

Bijgewerkt op: 23 dec. 2020


De Colombiaanse popster Shakira gaat niet zingen in Tel Aviv. Begin mei werd dit eerste optreden van haar in Israël aangekondigd, uiteraard in Tel Aviv, grotendeels bewoond door een mondaine, niet-religieuze bevolking met een grote culturele en muzikale belangstelling. Eerder traden bijvoorbeeld al de Rolling Stones op. Het afzeggen door Shakira is een mooie opsteker voor alle organisaties en personen die aandringen op een boycot van Israël, als pressiemiddel om de regering te bewegen tot een ander beleid jegens de Palestijnen. Belangrijke speler in dit concrete geval is de Amerikaans-Joodse organisatie Jewish Voice for Peace (JVP), die zich uiterst kritisch opstelt ten aanzien van het Israëlische beleid en via deskundig gebruik van de social media regelmatig wereldwijde support voor hun lobby's weet te bewerkstelligen.

Ook Lionel Messi en de rest van het Argentijnse nationale team zullen hun opwachting niet komen maken, waarmee ook de Argentijnse voetbalbond een statement heeft afgegeven.

Ik moet bekennen dat ik er gemengde gevoelen over heb. Enerzijds juich ik elk niet-gewelddadig initiatief, bedoeld om een beter lot voor de Palestijnen te realiseren, van harte toe. Anderzijds, ik geloof niet zo in dit soort boycots. Juist op terreinen als sport, muziek, kunst en cultuur liggen mogelijkheden om mensen met elkaar te verbinden. En om thema’s te agenderen voor het oog van vele camera's. Paul Simon was indertijd zeer omstreden toen hij nog tijdens de internationale boycot van Zuid-Afrika naar Johannesburg reisde om met Afro-artiesten ‘Graceland’ op te nemen. Maar het leidde er wel toe dat in 1987 in Harare, Zimbabwe (in Zuid-Afrika zelf kon dat toen nog niet) talloze mensen van elke kleur, etniciteit en taal eendrachtig genoten van sprankelende interculturele muziek. En voor het oog van de hele wereld werd zichtbaar en hoorbaar, dat apartheid als ideologie op z’n laatste benen liep. Simon maakte tevens van de gelegenheid gebruik om de politieke ballingschap van zangeres Miriam Makeba onomwonden voor het voetlicht te brengen. Dergelijke kansen hebben Shakira en Lionel Messi straks niet. En ik vrees dat dit soort boycots vooral de hardliners in de Israëlische regering in hun 'gelijk' bevestigen. Want zie je wel, heel de wereld is tegen ons, "allemaal antisemieten!"
54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Uitgestoten

bottom of page