top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Stemmen tellen


Ik heb donderdag netjes mijn stem uitgebracht. Meer nog: ik heb van 16.00 tot 21.00 uur meer dan zeshonderd stemgerechtigde stadgenoten ontvangen in een schoollokaaltje dat tot stemlokaal was omgedoopt. Ik heb hun identiteit gecontroleerd en hen hartelijk uitgenodigd hun stem uit te brengen. En aan het eind van de dag heb ik met vijf anderen alle uitgebrachte stemmen geteld. Stembus openmaken, optillen, leeg kieperen, alle biljetten openvouwen en er stapeltjes van twintig van maken. Achter de laptop zitten twee personen van wie de een de keuze op elk stembiljet hardop voorleest, terwijl de ander deze keuze via het toetsenbord vastlegt en turft. Twee anderen kijken mee of daarbij nergens een vergissing plaatsheeft. Reken maar dat elke stem telt! Ik vond het heel interessant werk. Gaandeweg krijg je namelijk al heel snel een indruk van de uiteindelijke resultaten van de verkiezingen, op z’n minst op “mijn” stembureau, maar extrapolerend ook van het resultaat in mijn woonplaats en zelfs in het hele land. Ik wist al rond tien over negen dat de PvdA een feestje ging vieren, en Groen Links ook.

En verder was mijn belangrijkste conclusie - noem het gerust het intrappen van een open deur - dat je aan het uiterlijk van mensen niet kunt zien of ze links of rechts zullen stemmen. Ze maken in elk geval allemaal gebruik van hun democratisch recht en dat verdient respect. Wie niet stemt, moet ook niet zeuren!


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page