top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Dorpskerken op hun best!Keurig in vakken op anderhalve meter van elkaar, hebben vijfhonderd mensen, afkomstig uit minstens tien dorpen in het Gelders Rivierengebied, het kerkelijk najaarsseizoen geopend met een gezamenlijke viering in de open lucht. De familie Van Verschuer was zo vriendelijk, het landgoed Marienwaerdt daartoe beschikbaar te stellen, inclusief personeel en faciliteiten. Dat het een stralende nazomerdag was, hielp uiteraard goed mee aan het welbevinden van de aanwezigen, die voor een belangrijk deel op de fiets naar het landgoed kwamen, velen met hun eigen klapstoeltje.

Hoe het allemaal gekomen is? Een aantal enthousiaste mensen uit diverse protestantse gemeenten had zich rond Pasen al verenigd om – waar door de lockdown geen sprake was van feestelijke paasvieringen – een aantal activiteiten te ontwikkelen om er toch een mooi en gedenkwaardig Paasfeest van te maken. Onder meer met een take away Paasontbijt, een initiatief dat door zeer veel mensen omarmd werd. Een en ander pakte zo goed uit, dat we als organisatoren elkaar hebben aangekeken en gezegd: als covid op z’n retour is na de zomer (iets dat met het toenemen van het aantal gevaccineerden redelijkerwijs te verwachten was), moeten we als gezamenlijke kerken in onze regio groots en gedenkwaardig vieren wat zolang moeizaam en ingewikkeld was.

Met veel samenzang, een groot projectkoor, koperblazers, en veel ruimte voor ontmoeting, rond koffie en zelf meegebrachte en gedeelde koek en taart. En zo geschiedde op zondag 19 september, tussen 10.30 en 13.30 uur. Met als extra’s: kinderoppas voor de hele kleintjes, een springkussen voor de iets minder kleinen, een kinderprogramma voor alle kinderen van de basisschool door christelijk cabaretier en verteller Ruurd Walinga die er helemaal voor uit Friesland kwam, en een sprankelend concert van singer/songwriter Gerald Troost met band.

Voor wie het wil nazien: pgbeesd/kerkdienstgemist.nl

Bemoedigend, en voor sommigen mogelijk ook verrassend, te constateren hoeveel creativiteit, besluitvaardigheid en daadkracht mensen vanuit de diverse kleine kerkgemeenschappen in onze dorpjes met elkaar aan de dag legden om zoiets grootschaligs op poten te zetten. Dominee Klaas Touwen, dorpskerkenambassadeur voor Zuid-Nederland, hield tijdens de viering een korte toespraak over de kracht en de mogelijkheden van de dorpskerk. Marienwaerdt, 19 september 2021, was daar een levend voorbeeld van!


183 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page