top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Barbara in beeld


Barbara, een christelijke martelares uit de 3e eeuw na Christus, is beschermheilige van de stad Culemborg. En van artilleristen, mijnwerkers, brandweerlieden, genisten, dakdekkers en nog veel meer risicovolle beroepsbeoefenaren. Ook wordt ze aangeroepen voor een zalige dood. Van haar wordt verteld dat haar vader haar in een toren opsloot; de toren is een van de attributen waarmee ze dan ook vaak wordt afgebeeld. In het stadje Culemborg zijn maar liefst drie kerken aan haar nagedachtenis gewijd. In de grootste van deze drie, - tegenwoordig een protestantse kerk – wordt sinds afgelopen zaterdag een zes weken durend cultureel, kunstzinnig, muzikaal, literair, meditatief en religieus evenement gehouden onder de naam ‘Barbara Festival’. Bedenker en organisator Rieks Hoogenkamp richtte enkele jaren terug de stichting ‘’De Roos van Culemborg” op, intussen in heel de stad een begrip: De Roos organiseert avonden met poëzie, lezingen en muziek, waarbij allerlei levensterreinen met elkaar worden verbonden. De Roos van Culemborg heeft met het Barbarafestival een tot nog toe bijzonder geslaagde poging ondernomen om de kerk weer kloppend hart van de plaatselijke samenleving te maken. De Grote of Barbarakerk is dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur en op elk heel uur begint, naast de doorlopende mogelijkheid om een kunstexpositie te bezichtigen, een korte activiteit. Om 13.00 uur meditatie (yoga, klankmeditatie, tai chi), om 14.00 een rondleiding door de kerk, om 15.00 uur een half uur poëzie ( er komen veertig dichters aan bod), om 16.00 uur een half uur Bach op het Verhofstadorgel, briljant bespeeld door cantor-organist Marijn Slappendel. Elke middag eindigt met een kunstvesper. Op zaterdag en zondag zijn er grootschalige concerten. En waar de kerk in Culemborg normaliter doordeweeks een fraai, maar meestal ontoegankelijk monument is, fungeert het nu als een levendige ontmoetingsplaats, een plek waar cultuur en kunst mogen bloeien, een gastvrij open huis. In een tijd dat de krimp in de kerkgang zit, is het mooi om te zien hoe toegewijde vrijwilligers mogelijk maken dat een monumentaal kerkgebouw weer dienstbaar aan de samenleving wordt en vreugde en verstrooiing, bezinning en bezieling biedt aan een groot en veelkleurig publiek. Zo brengt de heilige Barbara vele, vele eeuwen na haar tragische jonge marteldood, nog altijd een goede boodschap!


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page