top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

GENDARMES OP DRIFT


Laat ik om te beginnen mijn sympathie betuigen aan het adres van de Franse gendarmes. Je zult maar worden opgezadeld met de onwaardige opdracht om mensen die zich in alle onschuld ontspannen en plezier hebben, voor het oog van anderen grondig te moeten vernederen. Er zit in de intussen al wereldberoemd geworden foto van de drie mannen in uniform - die zich natuurlijk staan dood te schamen voor wat ze daar doen -, trouwens mooi materiaal voor een hilarische film. Jammer dat Louis de Funès niet meer leeft, die had zo’n scene prachtig kunnen persifleren.

Mij deden deze dienders in hun beschamende rol denken aan de Israëlisch militairen die in de Palestijnse stad Hebron enkele honderden joodse kolonisten moeten “beschermen” en daarvoor de Palestijnse bevolking (meer dan 160.000) allerlei vernederende en beschamende beperkingen in hun bewegingsvrijheid opleggen. Met als voorlopig recent dieptepunt de soldaat, die het fietsje van een zesjarig meisje afpakt en kapot gooit, omdat ze ergens fietste waar geen Palestijnen mogen fietsen (of lopen). Hulde trouwens aan de Joods- Israëlische man die daarop een nieuwe fiets bij het meisje liet bezorgen!

Tsja, als overheidsdienaar (en daarvoor heb je natuurlijk een eed of belofte afgelegd), kun je wel eens in situaties belanden, waarbij het uitvoeren van beleid regelrecht tegen je eigen gezonde verstand, geloofsovertuiging of ethische en morele normen ingaat. En wat doe je dan? Die discussie hebben veel politiemensen en medewerkers van de Koninklijke Marechaussee in de jaren van de Duitse bezetting ook moeten voeren.

Op afstand, in tijd of kilometers, is het makkelijk oordelen over degenen die het vuile werk uitvoeren. En misschien zouden de Franse dienders en masse naar hun vakbond moeten stappen en eisen, dat ze door hun eigen werkgever serieus genomen worden en niet met dit soort onwaardige flauwekul opgescheept. Maar de echte blaam treft de politieke leiders, die voor de bühne symboolpolitiek bedrijven en met dit soort domme en kwetsende maatregelen tegemoet komen aan het extreem rechtse stemvee.

Het is goed om te zien hoe op dit blamerende tafereel op de sociale media met humor en gezond verstand wordt gereageerd. De vele goedgekozen foto’s spreken boekdelen. Gelukkig, zo kan het: leven en laten leven!


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page