top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Kijke, kijke, niet kope…


Over clichés, stereotypen en vooroordelen gesproken. Clichés zijn dooddoeners: ze maken een gesprek dood. En een vooroordeel staat elke mogelijkheid in de weg om positief verrast te worden. Clichés kunnen verschrikkelijk kwetsend zijn en iedere poging tot nuance of verdieping in de meningsvorming onderuit schoffelen. Dat alles gezegd hebbende, moet ik constateren dat er van de heersende stereotypen en clichés over Nederlanders toch wel een aantal heel erg waar zijn! Hier aan de Spaanse Costa heb ik intussen al talrijke Spanjaarden ontmoet die, zodra ik mijn nationaliteit onthul (voor zover ze dat al zelf niet gezien hadden) onmiddellijk in gebroken Nederlands beginnen te roepen: ‘’Holland, kijke, kijke, niet kope!” En elke Nederlander die wel eens op reis gaat, weet dat deze grap niet alleen aan de Costa Blanca, maar ook in Casablanca, Jeruzalem, Istanbul of Nicosia opgaat: daar waar Henk en Ingrid vakantie houden, weet de lokale souvenirhandel dat er uit de lage landen geen hoge inkomsten te verwachten zijn. Hollanders zijn zuinig, een cliché? Het kan wezen, misschien is zuinig ook niet het goede woord. Maar feit is dat er aan ons niet veel extra’s te verdienen valt! Nog een cliché, met het oog op de Hollandse pensionado’s hier: dat ze vooral praten over de prijs/kwaliteitverhouding van het voedsel dat ze plegen te genieten in de talloze restaurantjes. Welnu, ik kan u verzekeren: dat doen ze inderdaad

! Het levert eindeloze gespreksstof. Na nog geen twee weken wist ik ongeveer van elk eethuis in de omgeving tot het bedrag na de komma wat een Menu de Dia kost en wat je daarvoor dan allemaal krijgt. Zeker, ik voer ook gesprekken met heel wat meer diepgang, maar dat onderstreept het alleen maar: in Jan Kaas huizen de koopman en de dominee!


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page