top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Brand!


Rotterdammers die in de zestiger jaren in de wijk Overschie woonden, herinneren zich allemaal nog de grote brand in het pakhuis van Ter Meulen. Dankzij Google kon ik zelfs dag en datum weer achterhalen: 4 mei 1962. Wat ik me niet meer herinnerde was, dat de bestrijding van deze brand zelfs twee minuten onderbroken werd om de oorlogsdoden te gedenken. Maar ik zie mezelf nog als achtjarig jongetje tussen die vele honderden nieuwsgierigen staan. Ik woonde hoogstens twee kilometer van de plaats des onheils en was dus snel ter plekke. Veel details weet ik niet meer, maar wel dat we als schooljongens nog weken daarna door de geblakerde overblijfselen banjerden om te zoeken naar allerlei spullen die het vuur - min of meer - heelhuids doorstaan hadden. Spectaculair waren de spuitgasten met hun slangen op de hoge ladders, en de rode brandweerwagens met hun zwaailichten. Ik had een oom die brandweerman geweest was en bij al zijn verhalen over menselijke rampspoed die vaak met een brand gepaard gaat, kon hij toch niet verbergen dat dit werk ook een avontuurlijk aspect heeft waar je hart sneller van gaat kloppen. Brandweerman zijn betekent participeren in de aloude strijd tegen een van de oerelementen, waar we als mens altijd een spanningsvolle relatie mee zullen hebben. Vuur hebben we nodig voor warmte en energie, om ons voedsel te bereiden en ijzer te smeden. Maar datzelfde vuur kan zich ook als vijand manifesteren, verwoestend en verterend. Dat was gisteravond in Culemborg het geval, toen voormalig zwembad De Meer ten prooi viel aan de vlammen. Een grote brand, die tot ver in de omtrek zichtbaar bleek. Een treurige gebeurtenis, vooral voor de islamitisch Marokkaanse geloofsgemeenschap die het gebouw gekocht had en bestemd had voor gebeds- en ontmoetingsruimte. Die zal hopelijk alsnog verrijzen op deze plek. Onze wijk zou er van opknappen. Maar los van deze tragiek... het was toch ook een beetje mooi om mezelf, meer dan vijftig jaar later, weer even dat Rotterdamse jochie te voelen dat ademloos getuige was van een fascinerend schouwspel.


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page