top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Vertraging… gezellig!


Afgelopen dinsdag lag het treinverkeer nagenoeg plat. Het mededelingenbord gaf ongeveer drie kwartier lang aan dat de trein waarop ik wachtte vijf minuten vertraging had. Het aantal wachtenden rondom mij nam gaandeweg toe en ik voorzag al hoe we straks als haringen in een ton onze weg zouden vervolgen. Toen ook nog eens via de intercom bekend gemaakt werd dat de NS ons vanwege het ongemak een gratis kopje koffie of thee wilde aanbieden in de kiosk, wist ik wel hoe laat het zou worden. In elk geval te laat voor mijn afspraak. Ik besloot onverrichterzake huiswaarts te keren, en ik was de enige niet…

Nu ligt het voor de hand om deze blog te vervolgen met enige cynische opmerkingen richting NS of Pro Rail, maar afgezien van de vraag of deze verantwoordelijk geacht moeten worden voor de stroomstoring, wil ik liever iets positiefs schrijven. En wel over de nuchterheid en de humor waarmee reizigers in Holland dit soort ongemakken doorstaan. Er valt heel wat te lachen op een koud perron, als je samen in de verte staat te turen naar een trein die niet komt… Waar we ons doorgaans met een “voor de koffie niet zeuren” gezicht zwijgend en op ons eigen schermpje gericht van A naar B bewegen, schept zo’n onvoorziene doorbreking van de dagelijkse routine onverwacht allerlei sociale interactie. Her en der werd het zelfs zo gezellig dat ik begon te vermoeden dat dit soort storingen af en toe van hogerhand wordt ingesleuteld, als tegenzet tegen het individualisme, de verzuring en het wantrouwen in de publieke ruimte.


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page