top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Viva Alanya! (2)


De prachtige zuidwestkust van Turkije is door het wereldwijde toerisme al decennia lang ontdekt. Gouden zon, blauw water, groene binnenlanden, aardige en behulpzame mensen, een gastvrij en goedkoop vakantiegebied, waar heel veel gepensioneerden uit ons land (en uit vele andere landen, de Scandinaviërs voorop) hun winters doorbrengen. Ik heb zelfs Hollanders ontmoet die alle schepen in ons kikkerland achter zich verbrand hebben en uiteindelijk hier in Turkse aarde begraven willen worden.

Spijtig genoeg laten de zonzoekers het sinds vorig jaar nogal afweten. De angst voor aanslagen van Koerdische extremisten of IS heeft ertoe geleid dat het toerisme met zowat een derde deel gekelderd is. Dat is jammer voor de vele mensen hier die hun brood in daarmee verdienen. Zij wijzen er om strijd op, dat het gevaar zich niet hier, maar oostwaarts bevindt, aan de grens met Syrië en Irak, op duizend kilometer afstand van deze vrolijke stad. Maar dat helpt niet veel. De hotels en vakantieappartementen zijn grotendeels leeg, talrijke horecagelegenheden aan de boulevard hebben de luiken dicht zitten en er vaart geen discoboot de haven uit. Toch hangt er geen bedrukte sfeer. Nu de winter bijna voorbij is, zie je overal bedrijvigheid die erop wijst, dat men op betere tijden hoopt. Nieuwe aanplant in de parkjes, een hekwerk dat een verfje krijgt. Eigenlijk moet ik eerlijk bekennen dat ik Alanya ook zonder busladingen toeristen al aardig gevuld vind en dat ik de schreeuwerige sfeer van overvolle dancings, disco’s en beach clubs helemaal niet mis!

Intussen loop ik hier wel met een onoplosbaar dilemma rond. Alle boodschapjes worden hier in plastic tasjes meegegeven, en men is daar buitengewoon royaal mee, zelfs al heb ik evident een rugzak bij me. Nu kan ik wel weigeren, maar het geval wil dat die tasjes toch erg handig zijn in huis. Immers, zoals in zoveel zuidelijke landen is het de bedoeling dat gebruikt toiletpapier hier niet doorgespoeld word, maar opgevouwen in een pedaalemmertje verdwijnt. Kijk, en dan is het toch fijn als er voldoende plastic tasjes in huis zijn.


62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page