top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Tot ziens Barbara, welkom Gerdo!


De mooie dame op de foto is een inwoonster van Culemborg. Ze is ontdekt als verbluffende look a like van de heilige Barbara, schutspatrones van onze bijna 700 jaar oude stad. Afgelopen zondag verscheen ze in vol ornaat in de Grote of Barbarakerk, waar de feestelijke afsluiting plaatshad van het sprankelende Barbara-festival. Maar liefst een maandlang waren de drie Culemborgse kerken waarmee de naam van Barbara verbonden is, vrijwel non-stop geopend voor een kleurrijk palet aan activiteiten. Concerten, allerlei vormen van meditatie, workshops, exposities, vespers, lezingen, interviews met lokale politici en nog veel meer. Een en ander werd afgesloten met een sprankelend concert van de Culemborgse harmonie Pieter Aafjes voor een uitpuilende kerk vol bezoekers. Het Barbara-festival wordt zowel logistiek als inhoudelijk gedragen door vele tientallen vrijwilligers. Het is een mooi voorbeeld van wat in onze tijd naar mijn idee steeds vaker valt waar te nemen: dat de beste initiatieven van onderop komen. Vanuit de buurt, een vereniging, een groep cultuurliefhebbers, een historische kring, een milieugroep. Een landelijke of lokale overheid die dergelijke initiatieven smoort met bureaucratische rompslomp, is niet meer van deze tijd. Maar een bestuur dat dankbaar op dit soort initiatieven inspeelt, steunt, aanmoedigt, eventueel wat bijstuurt, maar vooral ruimte geeft, zal er dankbaar de vruchten van algemeen welzijn, burgerzin, creativiteit en gemeenschapsgevoel van oogsten. Het lijkt erop dat Gerdo van Grootheest, de nieuwe burgemeester van Culemborg, helemaal van deze tijd is! Een veelbelovend hedendaagse schutspatroon van onze stad.


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page