top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Opera zingen, een feest!


Je moet het maar verzinnen! Rieks Hoogenkamp van “De Roos van Culemborg” deed het. Een workshop Opera Zingen tijdens het culturele Barbara-festival, afgelopen zomer. Bas Kuijlenburg, professioneel operazanger en Culemborger, verzorgde vier weken lang een inspirerende workshop. Een verrassend groot en wekelijks groeiend aantal bezoekers genoot ervan. Dit vroeg om een vervolg! Dat kwam er: Opera aan de Lek. Vier oefenzaterdagen in oktober, onder leiding van Kuijlenburg en pianiste Ineke Geleijns, waarop de belangrijkste stukken uit Verdi’s beroemde ‘La Traviata’ werden verkend, geoefend en uiteindelijk, na vele worstelingen met noten, loopjes en Italiaanse tekst, met verve gezongen. Door een koor van ruim zeventig enthousiastelingen die na de vier zaterdagmorgens ook nog eens twee avonden present waren om in theater De Fransche School voor een select publiek van genodigden met groot enthousiasme het aangeleerde ten gehore te brengen. In combinatie met La Traviata in twee verschillende vertolkingen op het witte doek leverde het twee prachtige avonden op. Geloof het of niet, maar een van de bassen was ik. Ik die altijd heb geroepen dat ik niet van opera houd, maar nu welhaast dagelijks fragmenten uit La Traviata loop te neuriën of fluiten. De moraal van dit verhaal: de combi van een goede organisator, een of twee (semi-) professionals die van mensen en van hun vak houden, en een groep enthousiaste liefhebbers kan maken dat de wereld er - hoe kleinschalig en kortstondig ook - een heel stuk mooier op wordt. En muziek blijkt daarbij altijd weer een vele grenzen overschrijdende taal! Wat mij betreft wordt door de VN per direct een staatshoofdenkoor geïnitieerd! Een voorstel voor een dirigent heb ik ook: Daniel Barenboim, die het lef heeft om Israëli’s, Palestijnen en musici uit andere Arabische landen – allemaal politieke vijanden van elkaar – in één orkest samen te brengen.


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page