top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Goed gedrag loont!


Hoe mooi moet het zijn om in Wijk bij Duurstede te wonen! Opmerkelijk nieuws deze week: de gemeente stelt aan de jeugd van dit mooie hanzestadje een bedrag van 8500 euro ter beschikking, als dank voor het feit dat er in de voorbije oudejaarsnacht slechts voor enkele duizenden euro’s aan vernielingen is aangericht. Ik wrijf mijn ogen eens uit. Nog eens lezen. Staat dat er echt? Ja, het staat er echt. Even vertalen naar mijn eigen situatie: als dank voor het feit dat ik mijn afval altijd netjes in de daarvoor bestemde bakken deponeer en niet s’ avonds stiekem in de sloot naast de spoorweg flikker, krijg ik een leuke eindejaarsbonus van onze burgemeester. In Wijk hebben ze gedacht: laten we er eens wat psychologie op loslaten. Bestraffen van abnormaal gedrag helpt kennelijk niet, weet je wat, we houden de baldadige oudejaarsvierders een worst voor. Braaf zijn, niets mollen, dan mag je binnenkort nog een feestje bouwen, op gemeenschapskosten. Ik vind het slim verzonnen. Maar toch wringt het. We hebben in de samenleving met elkaar een aantal spelregels afgesproken. Als we ons allemaal aan die spelregels houden, wordt niemand, geen mens en geen dier, gekwetst, benadeeld, beschadigd, gepest of bang gemaakt. Een mooiere beloning kan ik niet bedenken. Maar ik ben dan ook geen politicus.


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page