top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Tweemaal Pasen


Afgelopen (lang) weekend bracht ik in Oekraïne door. Familiebanden maken de hoofdstad Kiev tot een regelmatige reisbestemming. Wat ik me niet realiseerde toen ik deze reis plande, was dat afgelopen weekeinde en zondag de oosters-orthodode kerk Pasen vierde. Al op Goede Vrijdag trof me de aanblik van lange rijen mensen, in en voor de kerken. Prachtige solo-en koorzang begeleidde een ritueel, dat in mijn westerse ogen nog het meest deed denken aan een eerbiedig defilé langs een graf of grafkist. Daarbij knielen mensen een voor een voor een met witte bloemen versierde iconische afbeelding van de graflegging van Jezus, voorin de kerk. Goede Vrijdag is een strenge vastendag en in cafés en winkels klinkt niet de gebruikelijke muzak, maar ingetogen religieuze muziek. Op stille zaterdag hebben de huismoeders het druk met boodschappen doen. Er moeten geverfde eieren komen, zoete wijn, en paskva, kruimelig zoet paasbrood. Ook zijn er kaarsen nodig. Dat alles gaat in een mandje met een wit Paaskleedje erover heen. En dat, nog aangevuld met wat men verder verzint, gaat mee naar de Paaswake, om kwistig met wijwater gezegend te worden. Die Paaswake heeft niet, zoals bij ons, plaats op een sociaal wenselijk tijdstip, zeg ergens tussen het acht uur journaal en het late journaal. Nee, wie wil kan de hele nacht in de kerk doorbrengen en je wordt in elk geval geacht, een klein offer te brengen door na middernacht je warme bed uit te komen en ter kerke te gaan. Een feestelijk lichte, witte en met bloemen versierde kerk, waar zangers en zangeressen (en wat zijn die Slavische stemmen toch mooi en diep) onvermoeibaar de opstanding van Christus bezingen en de priester ongeveer elk uur naar buiten komt om de verzamelde menigte driemaal luidkeels het ‘Christos Voskrese!’ toe te roepen, driemaal krachtig door allen beaamd met een ‘Voistinu Voskrese!’, “waarlijk opgestaan! Daarna worden de mandjes en de kerkgangers royaal met holy water besprenkeld. De kerkgangers waren zeer divers en groot in aantal. Niet alleen de stereotype rimpelige, door harde landarbeid kromgetrokken baboesjka’s met hun hoofddoekjes, maar ook trendy geklede jonge mannen en vrouwen, yuppen en militante types met kale koppen en tattoos, er waren pubers en er waren jonge ouders met babies en kleuters. Alle leeftijden en levensstijlen leken vertegenwoordigd. Kennelijk lukt de oosters-orthodoxe kerk wat hier in het westen allang niet meer wil lukken: kerk van en voor het volk te zijn. Het gaf me veel stof tot nadenken, drie uur ’s nachts bij vriespunttemperatuur buiten voor de kerk blauwbekkend wachtend op de komst van de priester en zijn zegen. Met daarna een zeer vroeg Paasontbijt, met gezegend brood en gezegende zoete wijn!


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page