top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

I'll push you!


Wie mijn blogs leest, weet dat ik intussen officieel de status van pelgrim bezit. Ik beschik zelfs over een pelgrimspaspoort met stempeltjes en een certificaat, ondertekend door de rector van de basiliek van Caravaca de la Cruz! Vijf dagen vijfentwintig kilometer wandelen bij een temperatuur van 30% door heuvelachtig terrein is sportief gezien een mooie prestatie. Maar zo’n tocht geeft veel meer dan sportieve voldoening. Al eerder maakte ik melding van de kameraadschap die je als reisgenoten met elkaar deelt en van prettige ontmoetingen onderweg.

Met deze ervaring in het achterhoofd, heb ik op YouTube een reeks filmpjes bekeken waarin twee Amerikanen, Justin en Patrick, de hoofdrol spelen. Justin lijdt aan een progressieve spierziekte en is volledig zorgafhankelijk rolstoelgebruiker, Patrick is zijn boezemvriend, sportief en sterk. Justin raakt geboeid door een TV-uitzending over de Camino de Santiago. In hem groeit het verlangen, die weg zelf te mogen afleggen. Als hij dit tegen Patrick vertelt, reageert deze kort en goed met de woorden: I’ll push you!’

Meer dan 750 kilometer later heeft dit geresulteerd in een prachtig dagboek van deze reis en een ontroerend mooie film over intense vriendschap. Natuurlijk, het is Amerika: binnen de kortste keren waren de financiën rond, was er een filmploeg geronseld die het allemaal vastlegde, gaf Patrick’s werkgever hem royaal drie maanden verlof... Je bent als Hollander geneigd daar enigszins cynisch over te zijn. Maar het heeft ook een keerzijde: waar een wil is, blijkt een weg te zijn. De can do-mentaliteit van deze mannen maakt dat het niet blijft bij “hadden we nog maar dit of dat gedaan...” Ze gaan ervoor, en die instelling roept ook de stimulans en steun van hun omgeving op. Zowel bij het thuisfront als onderweg op de camino, waar talrijke onvermoede en onvoorziene obstakels Patrick al gauw doen beseffen dat ook krachtpatsers hulp nodig hebben. Heel vaak wordt die trouwens spontaan geboden en zo is dit boek ook een hoopvol getuigenis dat er op deze aardbol heel veel aardige, behulpzame, meelevende en zorgzame mensen rondlopen. Zoals Justin opmerkt: deze tocht heeft mijn vertrouwen in de mensheid hersteld en versterkt. Een must voor gecertificeerde pelgrims en bedevaarders in spe! Ook in het Nederlands verkrijgbaar, bij Ark Media/Royal Jongbloed.


120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page