top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Lees de Bijbel! Al is het voor het eerst!


Hoe langer ik als predikant werkzaam ben, hoe meer ik er achter kom dat kerkgangers vaak maar weinig weten van de bronnen van hun eigen geloofstraditie. Alleen al het gegeven dat de Bijbel niet één boek is, maar een verzameling boeken, ontstaan in de loop van honderden jaren en geschreven door verschillende auteurs, is voor velen een – soms verwarrende - openbaring. Ik denk wel eens dat veel hedendaagse gelovigen, uit reactie op een verleden waarin Bijbelteksten al te vaak dienden als “laatste woord” om een einde aan alle discussie en reflectie te maken, en als hoogste autoriteit om gewenst gedrag af te dwingen, van de weeromstuit de Heilige Schrift maar in de kast laten staan. Traditionele gebruiken (vooral in de protestantse traditie) als het Bijbellezen in gezinsverband, na de warme maaltijd, zijn grotendeels verdwenen. En het traditionele godsdienstonderricht op (chr.) scholen en in kerkelijk jeugdwerk bestaat nauwelijks meer. Ik zeg dat niet hoofdschuddend, in de zin van “vroeger was alles beter”. Ik constateer alleen dat kennis van de Bijbel als bron van geloof, ondanks het feit dat we spreken over het bestverkochte boek, bij velen mager is. En dat is jammer. Want er staan zulke inspirerende, intrigerende en fascinerende verhalen in de Bijbel. Er is zoveel mooie poëzie te vinden, zulke wijze en geestige oneliners, aangrijpende gebeden, meeslepende biografieën. Wie de vakantie nog te goed heeft, raad ik aan: ga er eens voor zitten, ’s avonds voor de tent, in de tuin, op het terras, en lees bijvoorbeeld in één adem het boek Prediker. Of elke dag een hoofdstuk Spreuken. Laat je boeien door het spannende verhaal van Esther. Of volg de evangelist Marcus in zijn versie van het leven van Jezus. Vergeet wat je ooit aan uitleg te horen hebt gekregen en laat je aanspreken door de tekst alsof je het allemaal voor het eerst leest (wat in veel gevallen vermoedelijk ook zo is). Ik garandeer: er gaan werelden open! By the way: je hoeft geen kerkganger te zijn om de Bijbel te lezen en erdoor geïntrigeerd en geraakt te worden. Al zou je het alleen maar doen om meer te begrijpen van Achterberg, Reve, Rembrandt en Bach


94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Uitgestoten

bottom of page