top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

MOOI WEER

Bijgewerkt op: 23 dec. 2020


‘Mijn’ PKN, de Protestantse Kerk in Nederland, heeft uiteraard een website en is ook op Facebook actief. Afgelopen week vrijdag, de warmste dag in Nederland tot nog toe, verscheen op Facebook een gebed, geschreven door dominee Saskia van Meggelen, voorzitter van de generale synode. Ik laat het hieronder volgen:

Levenbrengende God

Aan U behoren wij toe in alle omstandigheden van het leven. Nu hitte en droogte ons land teisteren wenden we ons tot U met onze zorg om de gewassen die staan te verpieteren op het land, met onze angst dat wie oud en zwak zijn het niet gaan redden, met onze bezorgdheid om een veranderend klimaat, om een kwetsbare Schepping. Zie om naar ons land, o God, wil voorzien in wat wij nodig hebben. Laat uw zegen neerdalen en onze gronden vruchtbaar maken. Laat ons niet blijvend dorsten. Houd ons bijeen in onze zorg om elkaar, dat we oog houden voor wat een ieder nodig heeft deze dag en de dagen die komen. Levenbrengende God, in deze moeitevolle omstandigheden vertrouwen we onszelf aan U toe. Amen.

Het is een mooi gebed. Goed geformuleerd. Met een meelevende, pastorale ondertoon. Met het besef dat we voor elkaar moeten zorgen en dat we dat voor de schepping lang niet altijd goed doen en gedaan hebben. Toch heb ik moeite met dit gebed. En ik heb die moeite ook kenbaar gemaakt aan de schrijfster. Mij stak het regeltje “nu hitte en droogte ons land teisteren”. Zeker, voor wie arbeiden in oogst en voedselvoorziening, zijn dit spannende tijden, de Nederlandse wijnbouwers uitgezonderd. En voor veel oudere mensen, peutertjes en baby's (en hun ouders!), en huisdieren niet te vergeten, is het ook niet simpel als de temperaturen boven de dertig uitstijgen. Maar de overgrote meerderheid van de Nederlanders viert vakantie, en voor zover men dat in eigen land doet, geniet men van het feit dat dit nu eens echt een zomerse vakantie is. Er staan ons goed drinkwater, kratten frisdrank en bier, ijsjes en douches, vers fruit, koelkasten en ijsblokjes, zwembaden en ventilatoren ter beschikking om op temperatuur en in conditie te blijven en ik maak me sterk dat het Landelijk Dienstencentrum van de PKN wel airco op de kantoren heeft. Kortom, als het gaat over “geteisterd” worden, dan denk ik echt aan andere delen van onze wereld dan het welvarende Nederland, waar zowat elke windvlaag wordt opgeblazen tot code rood en waar een slechte oogst nog helemaal niet betekent dat ons volk tot hongersnood gedoemd is. Het betekent niet eens dat de boeren een slecht jaar zullen hebben, want minder oogst levert hogere prijzen op. Schaars goed is altijd kostbaar. Dit alles nog afgezien van de vraag wat wij precies denken te bewerken, wanneer we de Allerhoogste vragen om in te grijpen in het meteorologisch gebeuren. Wat goed is voor de een kan een ramp voor de ander zijn. Geloven we werkelijk dat Hij op aanvraag voor regen zorgt? Dan moeten we consequent zijn en ook aanvaarden dat Hij blijkbaar voor ons de ‘teisterende hitte en droogte’ en ‘moeitevolle omstandigheden’ ook nodig achtte...

Ik schrijf deze regels in Spanje, waar genoemde "teisterende weersomstandigheden" in deze tijd van het jaar gebruikelijk zijn. Men heeft ermee leren leven en er zijn zelfs nogal wat oudere Nederlanders die er speciaal voor naar Spanje zijn verhuisd!146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page