top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Uitgediende oudgedienden spiritueel bijeen


Het vormingscentrum van de Diensten Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht, Huize Beukbergen in Huis ter Heide, herbergde afgelopen woensdag een dertigtal heren die de houdbaarheidsdatum voor actief dienende militair zichtbaar overschreden hadden. Het waren oud-krijgsmachtpredikanten, emeriti, de meesten met een respectabele staat van dienst in binnen- en buitenland. Eenmaal per jaar roept het Hoofd Krijgsmachtpredikanten deze voormalige collega’s bijeen, praat hen bij over actuele ontwikkelingen binnen defensie en binnen de DGV (Diensten Geestelijke Verzorging) in het bijzonder. Daarnaast is er veel ruimte voor het delen van herinneringen, ervaringen en sterke verhalen. Uiteraard ontbreekt ook de blauwe hap niet! Klein hoogtepuntje op zo’n dag is de liturgische opening die verricht wordt door een actief dienende collega. Dit jaar was dat vlop Desirée Scholtens, werkzaam op opleidingscentrum De Erfprins in Den Helder. Zij liet ons kennismaken met een voor mij volstrekt nieuw ritueel. Het wordt door de adelborsten en het overige marinepersoneel klaarblijkelijk zeer goed ontvangen. Centraal staat een schaaltje M&M’s, vijf kleuren in totaal, waarbij elke kleur voor een bepaalde emotie staat. Groen voor alles waar ik op hoop, rood voor liefde en verlangen, bruin voor alles waar ik een shitzooi van gemaakt heb … We namen de snoepjes kleur voor kleur in de mond, en terwijl onze vlop in marine-uniform een bijpassende gedachte uitsprak, zogen we nadenkend op de ronde suikerbommetjes die, in tegenstelling tot wat de reclameleus beweert, wel degelijk al in de hand begonnen te smelten. Het was, al klinkt het wellicht anders, een spirituele ervaring!


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page