top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Quis custodiet ipsos custodes?

Bijgewerkt op: 11 apr. 2020


De brug over de Merwede bij Gorkum heeft in het jaar 2016 op het punt van instorten gestaan. Dat is de conclusie uit een rapport van TNO, dat deze week in de media belandde. Het had geen twee weken meer geduurd of deze intensief door zwaar vrachtverkeer bereden brug had het lot gedeeld van de Ponte Morandi bij Genua, een verkeersramp waarbij meer dan veertig mensen het leven lieten. Volgens de verantwoordelijke minister (destijds Melanie Schulz, nu Cora van Nieuwenhuizen) is er in ons land een gedegen vangnet aan veiligheidscontroles en zit een ramp als die bij Genua er in Nederland niet in. Dat werd in al die jaren voor 2016 ook al gezegd en ongetwijfeld zal het waar zijn dat tunnels, dijken, dammen en bruggen regelmatig aan controle onderhevig zijn. Maar mensen blijven mensen. Klaarblijkelijk – zie het rapport over de brug bij Gorkum – lopen ook veiligheidscontroleurs het risico van insluipende routine. Iemand was met zijn gedachten even meer bij de ruzie met z’n puberdochter die de avond daarvoor veel te laat thuis kwam dan bij de klinknagels in de brug. Of, dat kan natuurlijk ook, rapporten zijn ongelezen of na oppervlakkige kennisname in de beruchte bureaulades beland. Ongelukken gebeuren. Dat is onvermijdelijk. We blijven mensen. Maar die oude Latijnse spreuk van Juvenalis blijkt nog buitengewoon actueel: wie controleert de controleurs?65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page