top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

AFSCHEID


Zestien bananendozen vol boeken hebben sinds 1 januari ons pand verlaten. Zestien dozen overtolligheid. Dat is niet hetzelfde als zestien dozen rotzooi! Al die boeken zijn gelezen, bestudeerd, ze hebben m’n fantasie geprikkeld, voor verstrooiing tijdens lange winteravonden of vakanties gezorgd, inzicht gegeven, ontroerd, soms geërgerd of onrustig gemaakt, hoe dan ook impact gehad. Het waren, dat kan ik gerust zeggen, vrienden. Maar net als bij Facebook, er kwamen (en komen!) steeds maar nieuwe vrienden bij! Langzamerhand begonnen ze zulke aanwezige kamerbewoners te worden, dat er voor nieuwe vrienden letterlijk steeds minder ruimte overschoot. Tijd voor afscheid dus. Een voor een zijn ze door mijn handen gegaan, bij vele ervan heb ik korte herbelevingen gehad, vanwege de inhoud, of vanwege de gelegenheid waarbij ik het boek kreeg of kocht. Bij elk exemplaar heb ik me afgevraagd: wil ik dit boek in de jaren die mij in dit ondermaanse nog gegeven zijn, nog een keer lezen? En vervolgens: wie kan ik hiermee blij maken? Als bij de tweede vraag geen concrete naam in mij opkwam, en ik de eerste met een overtuigd nee kon beantwoorden, was het lot van het onderhavige boek bezegeld. En voor een stuk of achthonderd geldt intussen: we blijven vrienden, maar ze wonen elders, adres voor mij onbekend.


114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page