top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Veerkracht


Licht als een veertje oogt ze. Hoe kan het ook anders. 91 is ze inmiddels, Edith Eva Eger, schrijfster van het boek “De keuze - Leven in vrijheid”. Het is haar eigen levensverhaal. Het verhaal van een Joods meisje in Hongarije, dat zichzelf in haar puberteit als een lelijk jong eendje zag, maar dankzij balletlessen aan zelfvertrouwen won. In vernietigingskamp Auschwitz danste ze als een zwaan voor Joseph Mengele, de engel des doods. Het redde haar het leven. Haar ouders werden vergast. Later, lang na de oorlog, werd ze psychotherapeut. Nadat ze de duisternis van haar verleden en haar trauma’s welbewust onder ogen had durven zien. Ze reist nog altijd de wereld rond om vanuit haar lange levenservaring mensen te helpen, met hun eigen pijn om te gaan. Een van haar overtuigingen is: God schiep verleiding omdat we daardoor leren hoe we van onze keuzevrijheid gebruik kunnen maken. Eger gelooft dat wij kunnen kiezen. Om los te laten, om niet als slachtoffer door het leven te gaan. Een oneliner die ze vaak bezigt: “Laat nooit anderen definiëren wie jij bent!” Ze houdt nog steeds lezingen en die lezingen eindigt ze steevast met een dansbeweging. Haar veerkracht heeft haar nooit verlaten. “De keuze” is het levensverhaal van een kleine, broze vrouw die door de hel van het moordende antisemitisme van de Nazi's gegaan is, maar besloten heeft dat alle duivels uit die hel niet het recht hadden noch de macht mochten krijgen om de rest van haar leven te verzieken. Het lezen van haar verhaal maakte dat mijn eigen ongemakken, mijn onvervulde wensen en niet gerealiseerde ambities vergeleken met haar lotgevallen heel onbeduidend lijken. Maar zelfs als de kwetsuren in mijn leven allesbehalve onbeduidend zouden zijn, dan nog helpt het lezen van dit boek mij – en jou - enorm om op te staan uit zelfbeklag, verongelijktheid, zwaarmoedigheid en elke mogelijke vorm van vluchtgedrag. Van deze vrouw leer ik dat ik de lotgevallen in mijn leven niet kan kiezen, maar wel de wijze waarop ik daarmee omga. Nog even één oneliner: "Op mijn graf moet komen te staan: I never said it would be easy!"

Het is bijna zomervakantie. Aanschaffen en lezen dat boek!


70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page