top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Samen aan tafel!


Niet iedereen zal het zijn opgevallen, maar het was in mijn krant afgelopen week voorpaginanieuws. Een werkgroep van Duitse theologen van protestantse en rooms-katholieke zijde, voorgezeten door zowel een katholieke als een protestantse bisschop, concludeert dat protestanten en katholieken door de doop al één zijn, al is er geen institutionele eenheid tussen de beide kerken. En na intensieve studie van bijbel en christelijke geloofsleer wordt vervolgens gesteld dat er geen valide reden is waarom katholieken en protestanten niet ook gezamenlijk de eucharistie (of, in protestantse termen: het avondmaal) zouden kunnen vieren. Wie niet thuis is in kerkelijke zaken zal zich wellicht verbaasd afvragen waarom dit nieuws is. Maar doorgewinterde katholieken en protestanten weten dat juist deze rituele maaltijd die verband houdt met het hart van het christelijk geloof, al sinds eeuwen een pijnlijke scheiding vormt. Wel wordt op veel plaatsen in de praktijk in voorkomende gevallen, zoals een gemengde huwelijksviering, een oogje dichtgeknepen, maar tot nog toe bestaat een officieel ‘no go’ aan rooms-katholieke zijde, terwijl aan traditioneel orthodox-protestantse zijde nog altijd een geschrift in ere wordt gehouden dat de roomse eucharistie als “vervloekte paapse mis” typeert.

Kortom, heel benieuwd wat deze studie uit Frankfurt teweeg gaat brengen in Rome en Staphorst, in het Vaticaan en op de Biblebelt. Ik voor mij zeg: er is hoop!


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page