top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Bijbelse monologen (2); de vader van de verloren zoon

Ik heb geprobeerd me in te leven in een aantal Bijbelse figuren en het verhaal vanuit hun perspectief na te vertellen. Misschien niet voor alle lezertjes van deze blogs even interessant, maar sorry, ik ga hier de komende weken een serietje van maken. Predik-dames- en heren onder u: maak er vrijelijk gebruik van als het u past! Vorige week probeerden we door de ogen van de moeder van de verloren zoon te kijken, ditmaal een poging om in de schoenen van de vader te staan. De gelijkenis vindt u in het evangelie volgens Lukas, hoofdstuk 15 vanaf vers 11. Met nog een keer die prachtige Rembrandt erbij. En voor wie het niet kent, nog even de verwijzing naar het mooie boek van Henri Nouwen, ‘De terugkeer van de verloren zoon’, n.a.v. dit schilderij in de Hermitage in Sint Petersburg.


De vader

Hij was een rebel, vanaf het moment dat ‘ie kon lopen.

Ik zag het toen al: daar komen moeilijkheden van.

Maar ik had er ook lol in.

Zijn eigenzinnigheid, zijn lef… dat miste ik in zijn oudere broertje.

In de jongste zag ik meer van mezelf terug, alle dromen en ambities die ik ooit koesterde toen mijn leven nog voor me lag.

Evengoed deed het pijn, toen hij me plompverloren om zijn erfdeel vroeg.

Ik hoorde hem eigenlijk zeggen: pa, ik kan niet wachten tot je dood gaat!

Alsof hij met een vlijmscherp mes de band doorsneed die ons bond.

Ik gaf toe. Zoals ik zo vaak toegegeven heb.

Te vaak, denk ik.

Een kort afscheid en weg was hij.

Wat een leegte liet hij in huis achter!

Z’n broer kon die niet vullen, al deed hij zichtbaar zijn best.

Die twee hebben helemaal geen afscheid genomen trouwens.

Het was al een hele tijd oorlog onder mijn dak.En nu, sinds hij weg is, doe ik niet anders dan wachten.

Wachten tot, wachten of… misschien… op een goede dag.

En dan?

Dan moet er gepraat worden.

Dan moet er heel veel uitgepraat worden.

Tussen dat joch en mij. Tussen de twee broers.

Tussen mijn vrouw en mij.

Maar eerst vieren we groot feest als hij terugkomt …

Als hij terugkomt …
128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page