top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Dagboeknotities in quarantainetijd (1)

Heb nog nooit zo vaak de televisie aangehad als in deze weken. Elke dag acht uur journaal. En Midsummer Murders als ontspanning. Bizar eigenlijk, dat misdaad ontspanning brengt. Zal wel komen omdat aan het einde de vraag ‘who dun it’ wordt beantwoord. Geen open eindjes en het goede overwint, zogezegd. Tijdens een van onze wandelingen – wanneer hadden we ooit zoveel gelegenheid om bij prachtig lenteweer buiten te lopen zonder tijdsdruk? – de boekhandel aangedaan om ‘Brief voor de koning’ opnieuw aan te schaffen. Via Netflix ook de verfilming gevolgd, die viel me zwaar tegen, een oppervlakkig verhaal met veel visuele hocus pocus. Maar het boek is en blijft grandioos en van een tijdloze diepgang.

In de supermarkt afstand houden blijkt soms lastig. Een goede bekende die ernstig aan alzheimer lijdt, komt vrolijk op me afgestapt en begint op ongeveer twintig centimeter afstand een heel verhaal. Ik kan en wil geen 130 centimeter achteruit lopen! Maar het voelt ongemakkelijk.

Heb ook nog een gedicht geschreven. Net als ongeveer een miljoen andere Nederlanders, denk ik. Naar aanleiding van de toespraak van Jesse Klaver in de kamer, over de homo economicus versus de homo empathicus. Was echt geraakt door zijn verhaal.

Homo empathicus

Roodgloeiende digitale lijnen

houden verre naasten bijeen

Bezorgdheid in galgenhumor verpakt

Onbeholpen uitingen van liefde

onvoorwaardelijke toewijding

vormen samen krachtig tegengif

tegen wat ons bedreigde

lang voor corona ons bereikt had

Naar adem happend

durf ik aarzelend te hopen:

de homo empathicus staat op.

Het wordt Pasen!

Werd ook enorm aangesproken door deze fantastische cartoon!


122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page