top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Dagboeknotities in quarantainetijd (6)


Op koningsdag hield ik ineens weer ontzettend van Holland. Wat een goed volk zijn we met z’n allen toch! De paar procent egoïstische hufters, huichelaars en hebberds daargelaten, is er op zo’n dag een overvloed aan creativiteit, bereidwilligheid, sociaal gedrag, humor en gezelligheid voor wie het maar wil zien en beleven. Al die vlaggen in de straat, al die mensen die op uitbundige of subtiele wijze het oranje, rood, wit en blauw in hun kleding, sieraden of haar hebben verwerkt, de geschminkte vlaggetjes op kinderwangen, tekeningen en teksten met stoepkrijt, de lange rij mensen– rustig wachtend met anderhalve meter tussenruimte – voor de Hema, allemaal smachtend naar hun oranje tompouce. Laat het een beetje sentimenteel klinken, maar in en door dat alles ervaar ik op zo’n dag iets van eenheid, verbondenheid. Niet dat ik denk dat wij Kaaskoppen nou zo bijzonder zijn in vergelijking tot andere landen en volken. We zijn niet bijzonder aardig, niet bijzonder origineel, niet bijzonder sociaal, niet bijzonder gastvrij. Maar we zijn ook geen bende rotzakken. Helemaal geen slecht land om koning van te zijn! Helemaal niet slecht om zo’n verbindend koningshuis te hebben! Met een koning die zich geregeld ontpopt als een zorgzaam vader des vaderlands. En zo is het vanouds bedoeld. Een koning bij Gods gratie heeft herderlijke trekken! Op zo’n vorst eet ik graag een oranje tompouce!


En verder…Mij treft in allerlei conversaties een terugkerend refrein: dit quarantaineleven heeft, naast allerlei ongewenste sociale beperkingen, ook iets ontspannends, iets dat alle drukte van voorheen relativeert. We hoeven minder ballen in de lucht te houden en we hebben meer tijd voor wat overblijft. Een veelgehoorde constatering: misschien is dit wel “normaal” en leefden we in het verleden, lees: in pre-coronatijden, met meer … noem het uitdagingen dan goed voor ons was.

Op de valreep nog even dit: de ouwe rockers Mick Jagger en Keith Richard hebben een gloednieuw nummer geschreven, dat klinkt als een klok: Living in a ghost town. Van de week voor het eerst beluisterd. Was kennelijk al klaar voor de corona-tijd, maar de titel is nu wel helemaal goed getimed!

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários

Não foi possível carregar comentários
Parece que houve um problema técnico. Tente reconectar ou atualizar a página.
bottom of page