top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Kindje wiegen …? Welkom! Over sentimentaliteit in de kerstnacht

In de synodaal gereformeerde kerk in Rotterdam Overschie, waartoe mijn ouders behoorden, was het fenomeen ‘’kerstnachtdienst’’ niet bekend. Of daar gewichtige theologische redenen voor golden, weet ik niet. Maar wat ik nog wel weet is, dat het ontzettend veel indruk op me maakte toen we als gezin voor het eerst op Kerstavond naar de – Nederlandse Hervormde – dorpskerk van Overschie gingen. Zo’n donkere decemberavond, al die mensen in die mooie oude kerk, brandende kaarsen in de kroonluchters, de massale samenzang van vertrouwde kerstliederen. Ik was een kind, en kan nu nog terughalen hoe dat alles bij me binnenkwam. 

Ik herinner me ook, hoe ik vele jaren later als pas beginnend predikant in mijn eerste kerstnachtdienst meende, met een kritische vinger te moeten wijzen naar de kerkgangers die alleen met kerst naar de kerk kwamen. Wat wil je, ik was opgeleid door Barthiaanse theologen. En de grote Karl Barth had weinig positiefs over ‘natuurlijke religiositeit’ te melden. De meer standvastige kerkbezoekers in onze contreien spraken over die gelegenheidskerkgangers trouwens ook met enig dedain. Ze pikten de stoelen van de vaste kerkgangers in en kwamen een keer per jaar even “Kindje wiegen”. Ik voelde me een ware profeet toen ik in mijn kerstnachtpreek benadrukte, dat Christus’ geboorte haaks stond op onze sentimentele behoefte aan een romantische kerst. Onmiddellijk na afloop van die dienst belde een mij toen nog onbekende mevrouw. Ze zei, dat ze begrepen had niet welkom in mijn dienst te zijn en daarom de eer had om me te melden dat ik volgend jaar geen last meer van haar aanwezigheid zou hebben. Ik was van dat gesprekje nogal ontdaan en besloot op dat moment, mijn theologie te herzien en voortaan een gastvrije kerk te vertegenwoordigen. Van die omslag heb ik tot op vandaag geen seconde spijt gehad! Iedereen is van harte welkom, ook komende zondagavond. Om 21.00 uur… U zegt: dat is vroeg! Ja, maar het is wel al donker en de kaarsen branden, er staat een levensgrote evergreen, en er is zelfs een kerststalletje! De Zanggroep verwelkomt u onder de toren met traditionele kerstliederen, Tom en Sanne spelen orgel en trompet, we lezen Lucas 2, zingen ‘’Ere zij God’’ en “Stille Nacht” en drinken na afloop chocolademelk en gloeiwijn. We zien u graag, al zou het maar die ene keer dit jaar zijn!
282 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page