top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Moet alles wat mag? Mijmerend over vrijheid

Doorgaans heb ik warme gevoelens bij een politicus als Gert-Jan Segers. Hij straalt integriteit uit, heeft doordachte opvattingen en is vrij gebleven van de irritante gewoonte van veel politici om een eerlijk antwoord op een lastige vraag te omzeilen met ingestudeerde handigheidjes. Maar ik had moeite met zijn stellige uitspraken naar aanleiding van recente terreurdaden in Frankrijk door moslim-extremisten. Natuurlijk: tegen elke vorm van terreur, uit naam van welke godheid of ideologie en op wie dan ook, moet een krachtig NEE klinken.

Maar waar Segers daar een dikke punt zet, ben ik geneigd tot: ‘komma, maar…’ En op het gevaar af dat ik nu een heleboel vrienden verlies, ik kon wel een beetje begrip opbrengen voor DENK-voorzitter Farid Arkazan, die geen afstand wenste te nemen van de petitie van een Amsterdamse imam die pleit voor een verbod op spotprenten van de profeet Mohammed. Natuurlijk is zo’n petitie veel te kort door de bocht! En ik ben er heilig van overtuigd dat gelovigen van wat voor signatuur dan ook er goed aan doen, zichzelf en hun eigen pretenties regelmatig te relativeren. Een goede spotprent of satire kan een leerzaam kijkje in de spiegel zijn.

Maar waar vrijheid van meningsuiting wordt aangehaald als vrijbrief om te kwetsen, te beschimpen en te vernederen, denk ik dat we ver verwijderd zijn van de geest van dit belangrijke grondwettelijke recht.

Ook hier is volgens mij van toepassing wat Ilja Leonard Pfeiffer bij Zomergasten zei in een heel ander verband, namelijk het accepteren en zich conformeren aan de anti- coronaregels: “Vrijheid is geen vrijheid als die gebaseerd is op egoïsme. Vrijheid kan alleen vrijheid zijn als je bij alles wat je doet als eerst aan de ander denkt.”

Als ik me op het grondrecht van mijn vrijheid beroep om zonder enige poging tot empathie anderen doelbewust te kwetsen, te schofferen of belachelijk te maken in wat voor die ander heilig, dierbaar of kostbaar is, heb ik in 75 jaar vrijheid nog niet heel veel geleerd. Daarop met geweld reageren, is en blijft te allen tijde afkeurenswaardig. Maar mijn eigen verantwoordelijkheid in deze blijft onverminderd gelden.


87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page