top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Mondkapjes en ogentaal

Het is ongemakkelijk allemaal. Als predikant word ik al maanden heen en weer geslingerd tussen rekkelijk en precies. Ik zie de kerk graag goed gevuld en hing het van mij af, dan zouden we met die anderhalve meter tussenruimte een beetje schipperen, pakweg overal twintig centimeter minder, dat scheelt al gauw weer tien zitplaatsen. Ook met het dringende advies om de samenzang achterwege te laten, blijf ik moeite houden. Daar hadden we toch juist die veilige anderhalve meter voor ingebakken? Maar gelukkig, het hangt niet van mij af! In de protestantse traditie houden we de dominee kort en is het de kerkenraad die het beleid bepaalt. En in weerwil van mijn gemopper zeg ik: houden zo, het voorkomt tal van kerkelijke bedrijfsongevallen, niet alleen corona-gerelateerd!

Echter, nog veel ongemakkelijker dan het volgen van de regels, als ik er de zin niet goed van inzie, vind ik het gegeven dat voor kerken en andere religieuze instellingen uitzonderingen op de regels gelden. Vanaf 1 december kan ik niet meer zonder mondkapje de deur uit, of het nu om een boodschap, museumbezoek of een treinreisje gaat. Alleen in de kerk hoeft het niet. En ik weet het, de overheid houdt halt voor de kerkdeur – en wat een zegen was dat in de Bethelkapel in Den Haag, toen daar van 26 oktober 2018 tot en met 30 januari 2019 kerkasiel werd geboden aan het Armeense gezin Tamrazyan, dat al negen jaar goed geïntegreerd in Nederland woonde en ineens met uitzetting werd bedreigd. Ik denk er vaak aan terug. Wat een verbondenheid, wat een inzet, wat een kracht, wat een liefde hebben we daar met velen ervaren. Maar als het gaat over de maatregelen om de pandemie te beheersen, zou ik als kerk liever geen uitzonderingspositie willen innemen. En ook al biedt de wet de mogelijkheid, de mondkapjes in de jaszak te stoppen zodra we zitten…wat mij betreft zijn we nu dan ook solidair met de rest van de samenleving en horen de kerkgangers mij en mijn collega’s gemondkapt aan. Het heeft trouwens ook wel iets om in de communicatie te moeten focussen op de ogen, immers de spiegels van de ziel!


382 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page