top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Nodig moeten!

Bijgewerkt op: 13 nov. 2020

Biden of nog vier jaar Trump? Op dit moment weten we het nog niet en onwillekeurig komt het woord billenknijpen bij me op. Want wat is dat spannend! Intussen is billenknijpen een mooi bruggetje naar waar ik het eigenlijk over wil hebben.

Het was onlangs op twee achtereenvolgende zaterdagen dezelfde ervaring. Eerst tijdens een motorritje, op een mooie herfstdag. Na twee uurtjes werd het tijd voor een hapje eten. Wetend dat de restaurants dicht waren, besloten we voor een drive-in van een van de grote fastfoodketens. Tot zover niets aan de hand, we kregen onze burger met frietjes en konden die uit de wind in een vriendelijk herfstzonnetje nuttigen. Wat niet kon, was even gebruik maken van het toilet van genoemde fastfoodgelegenheid. Slechts het afhaalluik was open, en daar mochten we alleen afhalen en afrekenen. Andere faciliteiten bood het luik niet. Wij mannen kozen uiteindelijk voor een plantenbak, enigszins uit het zicht van de rij wachtende voertuigen. De vrouw in ons gezelschap moest haar charme in de strijd werpen om bij een iets verderop gelegen bedrijfspand het toilet te mogen gebruiken.

Afgelopen zaterdag was het opnieuw raak: een middagje winkelen in Utrecht, - inclusief bijna twee uur in die geweldige boekwinkel in het voormalige postkantoor, een absolute aanrader! – maar nergens een wc beschikbaar. Alle horeca gesloten of in take away-modus. Om kort te gaan, ik heb het gered tot de fietsenstalling van het station, waar gelukkig nog wel een sanitaire voorziening was.

Even realiseerde ik me letterlijk aan den lijve hoe lastig de huidige anti-coronamaatregelen, in het bijzonder de sluiting van de horeca, voor heel veel mensen moeten zijn die problemen hebben met blaas of darmen. En zulke mensen zijn er in Nederland naar verluidt heel veel. Er zijn normaliter afgezien van de horeca niet heel veel gelegenheden om en route ergens een toilet te bezoeken. Fatsoenlijke openbare toiletgelegenheden zijn in mijn omgeving spaarzaam. Misschien is de huidige periode aanleiding om hier wat aan te doen. Want al zijn stofwisseling en spijsvertering goed voor allerlei lolligheid, wie er echt problemen mee heeft is sociaal gezien een mens in hoge nood. En dat bedoel ik niet grappig.

En nog een afterthought... misschien kunnen kerken en andere religieuze gebouwen in deze, wel niet heel spirituele, maar toch existentiële, nood voorzien door vaker open te zijn.


.


166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page