top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Nog één nachtje slapen ... Kamerverkiezingen!!!

Bijgewerkt op: 21 nov. 2023

Kieskompas vroeg met welk gevoel ik naar de komende verkiezingen keek. Ik kon onder andere boos, blij, of hoopvol aanvinken. Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik hoopvol was. Maar ik vrees dat de partij waarvan ik het meeste heil verwacht, het gaat afleggen tegen de heersende. Daaruit zou je natuurlijk kunnen concluderen dat een belangrijk deel van onze bevolking vindt, dat het allemaal zo slecht nog niet gegaan is in de afgelopen jaren. En het is een feit: heel veel mensen in ons land hebben het materieel gezien goed. Daar kun je moeilijk ontevreden over zijn. Maar wat zou het goed zijn als er de komende jaren geregeerd werd met de focus op hen die het tempo niet kunnen bijbenen, die geen, of nu nog niet of nauwelijks een stem hebben: onze kleinkinderen en achterkleinkinderen, de dieren in de bio-industrie, en al diegenen die naar ons werelddeel vluchten omdat in eigen land geen enkel perspectief is op verbetering. Op jonge mensen die geen woning kunnen vinden, op allen voor wie de (mantel)zorg tekort schiet. Ik zal niet verhullen dat ik voor het realiseren van die goede voornemens eerder naar links dan naar rechts kijk. Maar mocht het anders uitpakken, dan spreek ik in elk geval de hoop uit op meer fatsoenlijke omgangsvormen en minder haantjesgedrag, meer ‘samen’, meer waardigheid en vooral: minder leugens.


Tenslotte daag ik jullie als lezers graag uit om hetzelfde te doen als ik: namelijk om je in gedachten te wagen aan een paar voorspellingen. Gewoon omdat het leuk is om dan woensdagavond te kijken of je een beetje in de buurt komt. Hier zijn de mijne: ik denk dat het CDA met Henri Bontebal een goede keuze heeft gedaan en dat de christendemocraten nog wel eens verrassend terug zouden kunnen komen, vermoedelijk ten koste van de BBB, waar veel ontevreden CDA’ers hun heil zochten bij de Provinciale Statenverkiezingen. Ik denk dat de meeste splinterpartijen gaan verdwijnen en dat er zeker geen nieuwe zullen bijkomen. Ik vrees dat de Partij voor de Dieren pijnlijke naweeën zal ondervinden van de ruzies tussen bestuur en partijboegbeeld Esther Ouwehand. En ik verwacht dat Rob Jetten het bij veel zwevende kiezers beter zal doen dan Sigrid Kaag en dat D’66 daarom een serieuze speler in het coalitiespel zal blijven.

Ik zit woensdag in een van de Stembureaus in Culemborg. Het is prima dat ik niet weet welk hokje mijn stadgenoten gaan rood maken. Maar ik maak er geen geheim van: mijn stem gaat dit keer naar de combi PVDA/Groen Links. En ik hoop op een coalitie met CU, CDA en de nieuwe partij van Omtzigt. Hoeft Pieter meteen geen premier meer te worden, want dat doet Frans heel graag!

127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page