top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Op zondag (niet meer) geslotenIn de gemeente West Betuwe, voorheen Geldermalsen, worden de messen geslepen voor een stemming over de vraag of de winkels op zondag open mogen/moeten. Tot voor kort was het zo, dat de royale aanwezigheid van de SGP in het gemeentebestuur (Geldermalsen is een Bible Belt Bolwerk) voldoende was om dit onheil af te wenden. Maar het lijkt erop dat het tij begint te keren en straks een meerderheid ja zegt tegen - beperkte - openstelling op zondag. De SGP ziet deze bui hangen en probeert momenteel burgers te mobiliseren om hun stem tegen die openstelling te verheffen. Alle kerkgenootschappen worden daar nog eens apart voor benaderd, met het verzoek als kerkelijke gemeenschap een luid nee te laten horen. In de brief die daarover is gestuurd, wordt opgeroepen om vooral te bidden dat de HEERE dit onheil wil afwenden. Ik moet bekennen dat ik op dat punt afhaak. Maar verder voel ik meer sympathie dan weerstand. Ik moet weliswaar toegeven dat ik er persoonlijk geen moeite mee heb om op zondag gebruik te maken van allerlei faciliteiten waarbij andere mensen (hopelijk met plezier) aan het werk zijn: musici, musea, horeca, sporters. Ik vind de zondag een prachtige dag om van dergelijke mogelijkheden te genieten, in alle rust en dankbaarheid voor zoveel moois. Ik beken ook dat ik in geval van acute nood wel eens naar de dichtstbijzijnde supermarkt in mijn eigen woonplaats ren. Maar vraag je me of ik voorstander van die open winkels op zondag ben, dan zeg ik hartgrondig nee. Zes dagen per week rammelende winkelwagentjes, rinkelende kassa’s, af-en aanrijdende auto’s, walmende uitlaten, neerploffend glas in de glasbak, graaiende handen in de schappen, is meer dan genoeg! Het zijn bovendien alleen de grootgrutters die ervan profiteren, de kleine middenstander zal er vooral nog meer kopzorg van hebben. Op zichzelf al een goede reden om dit niet te willen. Maar vooral: we kunnen allemaal toch uit eigen ervaring bevestigen dat het leven al jachtig en vol genoeg is en dat we behoefte hebben aan één dag adempauze! Eén dag zonder files,één dag waarop je kiest voor aandacht, verdieping, voor het relationele en sociale, en ja, ook voor het spirituele. Eén dag anders. Ik snap dat niet elke medeburger voor zo’n gedachte steun in de Bijbel zoekt. Maar met een beetje gezond verstand zou je tot diezelfde conclusie kunnen komen. Wat mij betreft blijft in de gemeente West Betuwe het winkelbedrijf op zondag potdicht.


181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page