top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Piet Paulusma laat meer na dan oant moarn

Het was half januari 2020. Corona was nog iets in China, ver van ons bed. We hadden belangrijkere zorgen, zoals de vraag of er nog een Elfstedentocht zou komen. Ik schreef in die derde week van januari een blog onder de titel ‘Pietpraat’, n.a.v. een interview met Piet Paulusma op NPO radio 1. Die blog plaats ik vandaag opnieuw, ter nagedachtenis aan deze markante weerman.


"Met twintigtwintig alweer ruim twee weken op streek wordt het tijd om het eens over het weer te hebben. Via de autoradio beluisterde ik onlangs een smakelijk interview van Sven Kokkelman met de bekendste Nederlandse weerman Piet Paulusma. De populaire profeet werd stevig aan de tand gevoeld, uiteraard allereerst over zijn overstap naar Omroep Max, waarover Paulusma elke impertinente vraag behendig wist te pareren. Hij had de aandacht van de kijkers recentelijk stevig weten te wekken met zijn voorspelling dat ergens tussen nu en zeven jaar wel degelijk een Elfstedentocht gereden zou worden. Een opmerking die hij trouwens in het interview relativeerde door te zeggen dat het ook tien jaar kon zijn. Wie dan leeft, wie dan zorgt, hoorde je hem denken… Maar serieus werd Paulusma toen het over klimaatverandering ging. Deze broodnuchtere, humoristische en relativerende Fries viel hierover niet mis te verstaan: wie in deze tijd roept dat er niets aan de hand is met ons klimaat, moet gewoon een keertje naar de grafiekjes op de schermen in de werkkamer van Piet in Harlingen komen kijken. En ik hoorde hem eigenlijk zeggen: wie heden ten dage de klimaatverandering ontkent, is oerdom of doelbewust aan het liegen. Afgelopen donderdag wandelde ik met opgestroopte mouwen in mijn overhemd onder een zonnetje, dat scheen alsof het voorjaar was. Het was 16 januari 2020. Ik genoot ervan, maar moest wel even aan Piet denken…"


En vandaag, 23 maart 2022, denk ik weer even aan Piet: zijn gedachtenis zij tot zegen, zijn boodschap moge blijven klinken.


89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page