top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Profetie of koffiedik …

Wat zou er van Paula White terecht gekomen zijn? Deze ‘spiritueel adviseur’ van Donald Trump voorspelde in een meer dan twee uur durend stukje religieuze poppenkast van de bovenste plank, dat de Allerhoogste besloten had dat de Republikeinen opnieuw hun voorman in het zadel konden hijsen. Helaas voor Donald en Paula (en Goddank!) pakte het anders uit. Het zal veel mensen hopelijk aan het denken gezet hebben over dit soort ‘profetie’. Maar ik ken veel mensen die ik heel wat hoger acht dan mevrouw White, die niettemin ook heilig geloven dat profetie een vorm van toekomstvoorspelling is. Zij menen dat Bijbelse profeten als Jesaja en Ezechiël vanuit het verre verleden uitspraken verstrekken over de geopolitieke situatie anno 2021. Mij lijkt dat nogal gewaagd, want het levert onvermijdelijk een opportunistische en subjectieve interpretatie van de Bijbelteksten en/of van de actualiteit op. En het berust op het misverstand, dat Bijbelse profeten een soort waarzeggers zijn.


Natuurlijk mogen we best onze gedachten over de toekomst laten gaan. Ik denk dat dat doorgaans vooral een afspiegeling oplevert van wat wij zelf hopen of vrezen, tevens gekleurd (en beperkt) door onze sociale context, de mate van geïnformeerdheid en feitenkennis en nog andere factoren. Maar profetie, spreken in Gods naam, zou ik het zelf liever niet noemen, als ik me aan prognoses voor de toekomst waag. `

Dit alles gezegd hebbend, wil ik me aan een kleine toekomstvoorspelling wagen. Hier komt 'ie! De Christen-Unie wordt het nieuwe CDA! Zoals in de afgelopen jaren de Evangelische Omroep steeds meer het alternatief voor de vroegere NCRV is geworden, zoals veel voormalige TROUW-lezers zich tegenwoordig gretig tot het Nederlands Dagblad bekennen, zo zal het zieltogende CDA bij eventuele nieuwe verkiezingen behalve aan Omtzigt het merendeel van haar aanhangers naar de Christen-Unie zien gaan. Daartoe zal de Christen-Unie trouwens in de komende jaren wel wat van kleur verschieten, iets dat sommigen als afglijden zullen duiden, maar voor anderen juist een verademing is. Zij die het als afglijden zien, zullen daarop een nieuwe splinterpartij beginnen, dan wel aanhaken bij de SGP. Ziezo, die voorspelling staat! Maar pin me er niet op vast, het is geen profetie!


157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page