top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Alarm, de Chinees verdwijnt!


"De traditionele afhaalchinees op de hoek verdwijnt”, zegt Anthony van der Klis van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers, met ruim 1250 aangesloten restaurants de grootste brancheorganisatie voor Chinese horecaondernemers in Nederland. “De ondernemers die lang geleden zijn neergestreken in de provincie, zijn inmiddels op leeftijd en kinderen zijn niet automatisch meer hun opvolgers.” Het zijn de eerste regels van een artikel in TROUW, dat minder aandacht heeft getrokken dan het boerenprotest, maar dat mij terdege zorgen baart. Steeds meer dorpen hebben geen Chinees meer. Ja, nog wel Chinezen. Die doen tegenwoordig in kroketten en bereklauwen, schoon, smakelijk, efficiënt en snel. Maar wat zullen we nou hebben, bereklauwen kunnen wij kaaskoppen zelf wel frituren! De Chinees moet zich bij de fu yong hai en babi pangang houden! Minstens eenmaal per maand ga ik als goede Hollander naar de afhaalchinees, trek mijn nummertje en bestel mijn lievelingsmenu, met sambal bij. Oké, die witte plastic bakjes moeten maar eens plaats maken voor een milieuvriendelijker alternatief, maar voor de rest geen kwaad woord over deze exoot op onze tafel. Al sinds mijn veertiende zit het in mijn systeem: eens per maand Chinees op tafel. Ik zou zelfs willen stellen: de Chinees is een onbetwistbaar bestanddeel van de Hollands cultuur!


52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page