top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

Een avondje in het roze, oftewel: naar Barbie

Bijgewerkt op: 14 aug. 2023

Ja, ook ik ben naar Barbie geweest, (en Oppenheimer staat in de planning). Ook ik behoor daarmee dus tot de massa die zich gewillig laat meevoeren in wat nu al een enorme hype is. En net als vele anderen beweer ik natuurlijk, dat ik juist gegaan ben om te zien waarom al die anderen gaan. Daar komt bij, ik ben dominee, en in de wetenschap dat ongetwijfeld ook menig lid van mijn gemeente Barbie gezien zal hebben, bedenk ik intussen al welke fragmenten en statements in de film straks toepasselijke illustraties kunnen vormen voor wat ik in mijn preken te berde wil brengen. En toegegeven, er zit ook een beetje jeugdsentiment bij. Ik ben van de generatie die Barbie en haar metgezellen heeft zien komen. All the way from America. Ongeveer gelijk met de tupperware, schat ik zo. Natuurlijk speelde ik er niet mee, maar mijn zusjes wel. Ik snap best dat Barbie en Ken razendsnel populair werden en met hun gelikte uiterlijke verschijning, samen met tal van accessoires en flitsende kleding voor elke gelegenheid, voor veel meiden (en wellicht ook jongens) een nastrevenswaardig ideaal vormden. Dat we daar tegenwoordig om allerlei redenen veel kritischer naar kijken, is terecht. De makers van de film zijn zich van die veranderende opvattingen heel bewust en hebben daar in hun script goed op ingespeeld. Het levert na afloop aardige gesprekken op. Dus als eigentijdse, genderdiversiteitsbewuste, (hopelijk) niet-racistische wereldburger van 2023 schaam ik me niet om te zeggen, dat ik het eigenlijk wel een onderhoudende film vond, met humor en allerlei filmtechnische trucjes. De amusementswaarde van het uitje werd nog verhoogd door het feit dat zeker een derde deel van de (voor 90%) vrouwelijke bezoekers zich voor deze gelegenheid in het roze of lila had gehuld. Kortom, zeker geen verloren avond. Al snap ik natuurlijk best, dat ik net als die miljoenen andere bezoekers met open ogen in de val van gewiekste verkopers ben gestapt, die met een kritische film over de schijnwereld van Barbieland het product Barbie eens te steviger in de markt hebben gezet.154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page