top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHenk Fonteyn

HET PIETERPAD, ook ik... Overpeinzingen (1)

Bijgewerkt op: 21 apr.

Ziezo, de eerste 35 kilometer van de 482 van Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Maastricht zitten erop. Bij hotel/grand café/restaurant/ijssalon Waddengenot eerst een foto bij het grote bord Start Pieterpad. Vervolgens westwaarts richting Sint Petruskerk, en dan voor de kerk linksaf. Enfin, het staat allemaal in een mooi boekje, verkeerd lopen is nagenoeg onmogelijk, ook al omdat de bewegwijzering (witte en rode streep) niet te missen is. De eerste etappe voert naar Winsum, volgens de ANWB in 2020 het mooiste dorp van Nederland, en dat zie je er aan af.

En wat neem je mee naar huis van twee dagen kuieren door de Ommelanden van Groningen? Ik noteerde in mijn opschrijfboekje:


-1- Wat ik ooit op school leerde klopt: je hebt er werkelijk enorme boerderijen

-2- Je kunt inderdaad héééél ver van je af kijken

-3- Een uitgestrekte, natte, modderige, doorploegde akker op een druilerige herftsdag kan zelfs de meest vrolijke natuur met enige mistroostigheid vervullen

-4- Verreweg de meeste Groningers die wij ontmoetten, spreken zeer verzorgd AN en bijten de laatste lettergreep niet af

-5- Ik weet nu wat een wierde is. Daar zijn er heel veel van.

-6- In heel de provincie is maar één stad, namelijk Groningen, en de Groningers noemen die dan ook kortweg: ‘Stad’.

-7- Een kus is in het Groningens een smok, en zoenen is snoetjeknovveln. Dat wil ik graag proberen te onthouden!

-8- Mogelijk is de stelling ‘de meeste mensen deugen’ aanvechtbaar, maar dat de meeste mensen aardig en behulpzaam zijn, is in Groningen ervaren werkelijkheid.

-9- Nederland is een prachtig land, als je het maar niet vanaf de snelweg bekijkt.

-10- Een kerkdienst meemaken in mijn eigen gemeente, op zo'n tweehonderd kilometer afstand wandelend tussen Garnwerd en 'Stad', is een stichtende belevenis. Met dank aan de moderne techniek. En aan collega Bram Bregman.

-11- De intercity van Groningen naar Zwolle van 19.44 uur op zondagavond 28 oktober was zo smerig, dat je voeten letterlijk aan de vloer vastplakten.

-12- Drie uur in de trein zitten na een lange wandeling is overigens een aangename beloning na inspanning.160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page